woensdag 24 december 2008

Patronen maken in Illustrator

Om een patroon te maken in Illustrator ga ik eigenlijk altijd uit van een vierkant om het patroon sluitend te maken. Ten overvloede waarschijnlijk, houdt de "Shifttoets" ingedrukt tijdens het maken van het vierkant om alle zijden gelijk te krijgen.

Teken nu in dit vierkant een patroon zoals bijvoorbeeld deze ster.Het patroon is nu klaar. Sleep het patroon in het "Swatches" paneel. Je ziet nu het patroon in het "Swatches" paneel verschijnen. Als je nu een object maakt en vult met dit patroon krijg je het volgende:


Als je de sterren te groot vind maak het patroon dan kleiner (je kunt het weer uit het "Swatches" paneel slepen en opnieuw schalen zodat je kleinere sterren krijgt). Sleep het weer terug in het "Swatches" paneel en je hebt een fijner patroon dan het vorige. Zolang het maar sluitend is kun hiermee de prachtigste patronen maken en hergebruiken.

5 opmerkingen:

 1. hoi hoi kom op je blog terecht en je hebt veel goede tips, vraagje hoe maak ik van een mooi stuk in een afbeelding een "swatch"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is erg simpel. Maak een selectie van de objecten waarvan je een patroonswatch wilt maken en sleep het in swatches paneel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weet iemand ook toevallig hoe je het gemaakte patroon (In Illustrator) kan plaatsen in InDesign?

  Heb namelijk een patroon die onderdeel gaat uitmaken van een huisstijl. Het is dus wel erg handig mocht het te gebruiken zijn in InDesign.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Patronen maken in InDesign kan helaas niet zonder een Plugin. Wel kun je naar behoefte je patroon maken in Illustrator en exporteren naar EPS en importeren in InDesign.
   Hier een link naar patronen maken in InDesign door middel van een plugin (Engels)
   http://indesignsecrets.com/making-patterns-in-indesign.php

   Verwijderen
 4. Nog een video waar je wellicht iets mee kunt.

  http://youtu.be/D18xtnIMjxs

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie.

Indien nodig zal ik zo spoedig mogelijk reageren.